Sascha Krijger

Ik ben een gecertificeerd Transformational Presence coach en adviseur/manager die voornamelijk in de not for profit sector werkt en een passie heeft om katalysator voor groei te zijn. Ik combineer mijn werkervaring (afdelingshoofd (met name HR en strategie), verandermanager, interim manager en programmamanager, evenals zelfstandig adviseur van besturen van organisaties) met de concepten en inzichten vanuit Transformational Presence en programma’s waarin systemisch werken centraal staat.  Zie voor meer informatie over mijn werkervaring mijn LinkedIn page.  In mijn coaching maak ik graag gebruik van de positieve werking van energie, bewegen en reflecteren in en met de natuur. De zintuigen gaan open staan en er is ruimte voor reflectie, associaties en verbeelding. 

Al sinds 1995 bezoek ik elk jaar Kruger Park. Soms verblijf ik in het zuiden, soms in het noorden en soms reis ik het hele park door. Ook geniet ik van het landschap rondom het park. Meestal ben ik ongeveer 3 weken achtereen op deze indrukwekkende plek te vinden. Ik ken alle wegen goed, weet uit ervaring waar het veilig is en waar je op moet letten. En weet waar de beste kans is om bepaalde diersoorten te zien. Graag deel ik verder mijn passie voor fotografie, een mooiere plek is er op aarde niet te vinden om supermooie foto’s te maken!

In 1995 heb ik de introductiecursus gedaan voor de Field Guide Association South Africa (FGASA). Ik heb meerdere keren een wilderness trail gelopen (aantal dagen in de bush wandelen vanuit een afgelegen gebied) en een aantal conferenties over wildlife en wildlife management gevolgd in het park.

Als ik in de bush ben, dan word ik gefascineerd door het gedrag van de dieren, door de diversiteit van de natuur en de samenhang in het ecosysteem. Ik neem ook alle tijd om stil te staan voor een kudde olifanten, een troep hyena’s, roofvogels of iets anders wat mij triggert. Ik ben steeds meer gaan beseffen dat juist de diversiteit die de Kruger natuur biedt, mij de echte natuurbeleving geeft en veel minder het jagen op de ‘Big 5’. Dit laat onverlet dat ik uiteraard zeer kan genieten als het me gelukt is om een luipaard of een leeuw te spotten.

Als ik buiten in Zuid Afrika ben dan treed ik letterlijk en figuurlijk buiten de wereld waarin ik het grootste deel van mijn tijd verkeer en zet ik stappen op ongebaande paden. Ik zet al mijn zintuigen wijd open, ontdek steeds weer nieuwe vergezichten en perspectieven en merk dat ik makkelijk ontvankelijk ben voor nieuwe ervaringen, initiatieven en inzichten.

Naast liefde voor de natuur en fascinatie voor het gedrag van dieren heb ik een passie voor fotografie. alle foto’s op deze website zijn van mijn hand. Het licht in Zuid-Afrika is uitdagend (erg fel overdag, maar heel mooi in de ochtend en tegen de avond) en dieren zijn zeer onvoorspelbaar. Hoe beter je het gedrag overigens kent, hoe betere foto’s je kunt maken. Ik wil graag mijn tips met anderen delen om zo mooi mogelijke foto’s te maken (‘meer dan een plaatje’) en leer ook zelf graag weer van anderen.

Het letterlijk afstand nemen van de dagelijkse druk, de afwezigheid van Westerse prikkels, de stilte en de tijdloosheid brengen me diep bij mijzelf en laten de ruimte ontstaan om te voelen wat er werkelijk toe doet. Ik word in Krugerpark iedere dag uitgenodigd om met al mijn zintuigen aandachtig waar te nemen: mijn omgeving, maar ook mijzelf, mijn gevoelens, gedachten en emoties. Ik kan me voorstellen dat jij ook deze diepgang wilt ervaren. En dan is het mooi om daar met elkaar over te kunnen praten. Dit vanuit een diep verbonden zijn met het grotere geheel. Zo mogelijk uitmondend in een helder weten bijvoorbeeld over wat je wel en niet (meer) wilt in je leven.

Ik vind het vanzelfsprekend om voor datgene wat ik zelf aan waarde krijg in Zuid-Afrika, iets terug te doen voor de lokale bevolking. In dit verband heb ik samen met Jef Verschuren en Ben Schotpoort de stichting Computers for Afrika opgericht. Ik zou het erg fijn vinden als je na afloop van je reis een bijdrage wilt leveren aan ons werk door een donatie te doen aan de stichting. Uiteraard respecteer ik het als je je charitatieve bijdragen en je reis gescheiden wilt houden. Lees hier meer over ons werk.