Voor Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig. Je paspoort moet nog minstens een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn. Een identiteitskaart is geen rechtsgeldig reisdocument voor Zuid-Afrika! Zorg dat je belangrijke telefoonnummers bij je hebt, neem kopieën van polissen, creditcards, paspoort, reispapieren, etc. mee en maak deze bekend bij de thuisblijvers. Check vóór je op reis gaat of je creditcard/bankpas wordt geaccepteerd in Zuid-Afrika. In veel landen heb je bij creditcardbetalingen je pincode nodig.
Ik raad aan om een sterke flexibele reistas te gebruiken in plaats van een koffer en hier een gekleurde band omheen te doen. Als er een binnenlandse vlucht in de reis is opgenomen, dan is de bagagelimiet 20 kilo per tas/koffer. Daar wordt streng de hand aan gehouden!
Je hebt geen speciale kleding nodig voor een safari. Wel verdient het aanbeveling om rustige kleuren te dragen om het wild niet af te schrikken en insecten niet aan te trekken (groen, khaki, bruin en zwart). Zorg verder voor kleding met lange mouwen / pijpen. Dit om je tegen de muggen te beschermen (bij zonsondergang actief) en tegen scherpe doorns als je een wandeltocht gaat maken met een ranger. Als je wilt wandelen, neem dan stevige wandelschoenen mee met sokken. Neem verder een warme trui, en een fleece sjaal en muts mee: ’s ochtends of ’s avonds kan het best koud zijn! Dit geldt zeker als je een avonddrive wilt maken.
Vergeet verder niet een zonnebril en hoofddeksel (pet of hoed) mee te nemen, evenals zonnebrandcrème (minimaal factor 15-30) en anti-insect lotion met DEET (minimaal 50%), een middel tegen insectenbeten, een rugzakje voor in de auto (voor water e.d.). Zorg tevens voor Malaria Prophylactics (malariatabletten) als je niet midden in de Zuid-Afrikaanse winter in Krugerpark verblijft (bezoek aan GGD is nodig in Nederland om te bepalen welke tabletten voor jou het beste zijn).
Een zaklamp is erg handig (neem wel goede batterijen mee want die zijn erg duur in Zuid-Afrika). Een verrekijker voor alle deelnemers aan de safari is eigenlijk een must. Want je wilt niet je verrekijker moeten afstaan aan iemand anders, terwijl je zelf ook het schouwspel wilt blijven aanschouwen. Een goede fotocamera of videocamera kan teleurstelling voorkomen als je echt iets ziet wat je wilt vastleggen. Liefst met een telelens, want de dieren (inclusief roofvogels) zullen niet altijd pal naast de auto opduiken. En neem zo mogelijk een oplader mee en extra batterijen, evenals extra memory cards. Ten slotte is gegeven het tijdstip van opstaan een wekker handig (al dan niet gekoppeld aan je telefoon).
Een zgn. driewegstekker / verloopstekker voor Zuid-Afrika is praktisch omdat je anders je elektrische apparatuur niet kunt opladen (tip: combineer met een verlengsnoer zodat je meerdere aansluitpunten voor je apparatuur hebt). In het Krugerpark is vrijwel nergens internet beschikbaar (in een enkel rest camp kan je een voucher kopen voor een half uur internet, maar dan moet je wel een eigen tablet of laptop bij je hebben). Telefoons werken alleen in de rest camps zelf (niet onderweg in het park en niet in de bush camps). Als je veel wilt SMS’en of telefoneren dan valt het aan te raden om op het vliegveld een zgn. Vodacom B4IGO (before I go) SIM-kaart te kopen (zie https://b4i.travel/south-africa-sim/).
Ik heb zelf altijd een vogelgids en zoogdierengids bij me.