Praktische tips

Vliegreis Amsterdam – Zuid Afrika v.v.

Alleen KLM vliegt (rechtstreeks) overdag heen, alle andere maatschappijen vliegen in de nacht naar Johannesburg (of Kaapstad). Alle maatschappijen inclusief KLM vliegen ‘s nachts terug. Er is behalve bij de KLM altijd een overstap (in Parijs, Londen, München, Rome, Zurich, Cairo etc.). De reis kost zo’n 11 uur rechtstreeks vliegen en tussen de 13-16 uur als je met een overstap te maken hebt. De vliegtickets zijn niet goedkoop. Reken op een bedrag dat tussen de € 700 en € 1000 ligt voor de intercontinentale vlucht.

Vanuit Johannesburg/Kaapstad kan je binnenlands doorvliegen naar een vliegveld in de buurt van Krugerpark. Omdat Johannesburg zo’n 500 km van Krugerpark verwijderd is en dit niet echt een ‘spannende’ weg is, kan een binnenlandse vlucht een goede optie zijn. Maar als je gezelschap uit meerdere personen bestaat of je rustig wilt ‘landen’ in Zuid-Afrika, dan kan een autoreis ook voordelen hebben. Idem als je meerdere parken wilt bezoeken in het noorden van het land.

Dagindeling

Gamedrives en andere activiteiten vinden doorgaans twee keer per dag plaats: net na zonsopgang (tussen 6.00 uur en 10.30 uur)  en vanaf ongeveer 16.00 uur tot zonsondergang (rond 17.30 – 18.00 uur).  Je staat afhankelijk van wat je wilt doen, een half uur tot een uur voor het vertrek in de ochtend op, drinkt een kop koffie/thee en eet wat. Meestal wordt er ook wat te eten meegenomen voor onderweg.

Na de activiteiten in de ochtend is er vrije tijd of -in het Olifant programma-  voor een nadere verkenning van je leervraag. In de meeste kampen zijn er bankjes om wild te spotten dat in de rivierbedding loopt en om te gaan ‘birden’ (vogels spotten, een massale hobby in Zuid-Afrika!). Verder kun je bij je huisje relaxen en lunchen en aan je opdrachten werken. Bij de grotere rest camps is er ook een restaurant/cafetaria en een winkeltje. Na de middagactiviteiten ga je dineren (in het restaurant of zelf klaargemaakt)  en praat je na over de dag. Gegeven het tijdstip dat je opstaat, ga je meestal tussen 21.00 en 22.00 uur naar bed en is de dag in de bush ten einde.

Beste periode om je reis te  maken

Zuid-Afrika en daarmee Krugerpark liggen aan de andere kant van de evenaar. Hierdoor zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die in Nederland. De beste periode om naar het Krugerpark te gaan is ons zomer- en dus hun winterseizoen (eind mei tot begin oktober).  Het is dan het droogseizoen. Er valt weinig tot geen regen, waardoor de begroeiing minder dicht en hoog is en je de dieren vaak beter kunt spotten. Vrijwel elke dag schijnt de zon volop en daarmee lopen de temperaturen vaak op naar zo’n 22-25 graden. ‘s Nachts daalt de temperatuur naar tussen de 6 en 12 graden. Ook de vergezichten van de Panoramische Route komen in deze tijd het best tot z’n recht. Als het regent (in de Zuid-Afrikaanse zomer en met name februari) kan je veel last hebben van mist die de uitzichten belemmert. Onze zomertijd valt gelijk met de wintertijd in Zuid-Afrika, dus is er geen tijdverschil.

Paklijst

Voor Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig. Je paspoort moet nog minstens een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn. Een identiteitskaart is geen rechtsgeldig reisdocument voor Zuid-Afrika! Zorg dat je belangrijke telefoonnummers bij je hebt, neem kopieën van polissen, creditcards, paspoort, reispapieren, etc. mee en maak deze bekend bij de thuisblijvers. Check vóór je op reis gaat of je creditcard/bankpas wordt geaccepteerd in Zuid-Afrika. In veel landen heb je bij creditcardbetalingen je pincode nodig.

Ik raad aan om een sterke flexibele reistas te gebruiken in plaats van een koffer en hier een gekleurde band omheen te doen. Als er een binnenlandse vlucht in de reis is opgenomen, dan is de bagagelimiet 20 kilo per tas/koffer. Daar wordt streng de hand aan gehouden!

Je hebt geen speciale kleding nodig voor een safari. Wel verdient het aanbeveling om rustige kleuren te dragen om het wild niet af te schrikken en insecten niet aan te trekken (groen, khaki, bruin en zwart). Zorg verder voor kleding met lange mouwen / pijpen. Dit om je tegen de muggen te beschermen (bij zonsondergang actief) en tegen scherpe doorns als je een wandeltocht gaat maken met een ranger. Als je wilt wandelen, neem dan stevige wandelschoenen mee met sokken. Neem verder een warme trui, en een fleece sjaal en muts mee: ’s ochtends of ’s avonds kan het best koud zijn! Dit geldt zeker als je een avonddrive wilt maken.

Vergeet verder niet een zonnebril en hoofddeksel (pet of hoed) mee te nemen, evenals zonnebrandcrème (minimaal factor 15-30) en anti-insect lotion met DEET (minimaal 50%), een middel tegen insectenbeten, een rugzakje voor in de auto (voor water e.d.). Zorg tevens voor Malaria Prophylactics (malariatabletten) als je niet midden in de Zuid-Afrikaanse winter in Krugerpark verblijft (bezoek aan GGD is nodig in Nederland om te bepalen welke tabletten voor jou het beste zijn).

Een zaklamp is erg handig (neem wel goede batterijen mee want die zijn erg duur in Zuid-Afrika). Een verrekijker voor alle deelnemers aan de safari is eigenlijk een must. Want je wilt niet je verrekijker moeten afstaan aan iemand anders, terwijl je zelf ook het schouwspel wilt blijven aanschouwen. Een goede fotocamera of videocamera kan teleurstelling voorkomen als je echt iets ziet wat je wilt vastleggen. Liefst met een telelens, want de dieren (inclusief roofvogels) zullen niet altijd pal naast de auto opduiken. En neem zo mogelijk een oplader mee en extra batterijen, evenals extra memory cards. Ten slotte is gegeven het tijdstip van opstaan een wekker handig (al dan niet gekoppeld aan je telefoon).

Een zgn. driewegstekker / verloopstekker voor Zuid-Afrika is praktisch omdat je anders je elektrische apparatuur niet kunt opladen (tip: combineer met een verlengsnoer zodat je meerdere aansluitpunten voor je apparatuur hebt). In het Krugerpark is vrijwel nergens internet beschikbaar (in een enkel rest camp kan je een voucher kopen voor een half uur internet, maar dan moet je wel een eigen tablet of laptop bij je hebben). Telefoons werken alleen in de rest camps zelf (niet onderweg in het park en niet in de bush camps). Als je veel wilt SMS’en of telefoneren dan valt het aan te raden om op het vliegveld een zgn. Vodacom B4IGO (before I go) SIM-kaart te kopen (zie https://b4i.travel/south-africa-sim/).

Ik heb zelf altijd een vogelgids en zoogdierengids bij me.