Kruger National Park

Kruger National Park is de moeder van alle natuurreservaten. Al vanaf 1898 worden hier de flora en fauna beschermd. Het park ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika en heeft met 380 km lengte en 60 km breedte de omvang van driekwart van Nederland. Aan de westelijke grens van het Krugerpark liggen diverse privé-wildparken. Vroeger was er via elektrisch beveiligde hekken nog een echte grens tussen het Krugerpark en die privé-parken. In 1991 is besloten om de hekken neer te halen, zodat de dieren vrij kunnen bewegen in het hele gebied. Het wegennet tussen de parken is niet met elkaar verbonden. Voor de mensen zijn het daardoor nog altijd aparte parken.

Kruger National Park biedt een overweldigend, ongerept natuurlandschap en is een van de beste plaatsen op het Afrikaanse continent om wilde dieren te spotten. Je kunt er genieten van prachtige zonsopgangen en -ondergangen én  de sterrenhemel is werkelijk prachtig. Er leven meer dan 500 vogelsoorten, 200 zoogdiersoorten en tientallen reptielensoorten (inclusief salamanders en hagedissen) en kleinere ‘organismen’, zoals schildpadden, mangoesten en vlinders. Je hebt de garantie dat je altijd wilde dieren zult zien. ’s Nachts kan je wellicht kennismaken met het gebrul van de leeuwen en het gehuil van de hyena’s. Krugerpark prikkelt al je zintuigen en laat je tegelijkertijd tot rust komen. Als je daarvoor open wilt staan, biedt het park je een heel indringende confrontatie met de natuur en desgewenst ook met jezelf.

Landschap

De afwisseling tussen uitgestrekte savannes, bushveld (dichte begroeiing van struiken en bomen), rivierlandschappen en glooiende landschappen met heuvels op de achtergrond, zorgt ervoor dat de variatie aan dieren per regio verschilt. Kruger is daarmee een fascinerende locatie om ‘op jacht’ te gaan. En dan niet alleen om de ‘Big 5’ (leeuw, neushoorn, buffel, olifant en luipaard) met verrekijker en camera te ‘vangen’. Het is heel indrukwekkend om de interactie van ‘all creatures great and small’ in de natuur te ervaren en te merken hoe spannend het spotten van dieren is. Ook vogelliefhebbers komen zeker aan hun trekken in Kruger Park.

De kans dat je (een aantal van) de ‘Big 5’ zult zien is zeker aanwezig. Ik weet in welk gebied welke beesten het best gespot kunnen worden. Verder blijft het een kwestie van geduld en goed zoeken en natuurlijk van een beetje geluk. Geef dus aan welke dieren je wilt zien, dan stellen we de reis zodanig samen dat de kans op het vinden van wat je zoekt, zo groot mogelijk is. Overigens blijkt uit ervaring dat mensen het achteraf vaak interessanter hebben gevonden om juist de variëteit aan dieren te zien in hun natuurlijke omgeving, dan die leeuw die geen vin (ehh poot) verroert als je hem eindelijk hebt gevonden.