Suggesties voor bouwstenen In Krugerpark

Naast participatie in het Olifant programma kun je mij als reisleider inhuren in Zuid-Afrika en meer in het bijzonder voor het verkennen van het gebied in en rondom Kruger Park. Hieronder een aantal bouwstenen waaruit de reis in deze regio kan worden opgebouwd.

Een sunset game drive met een internationaal samengesteld gezelschap

Een ranger uit het Krugerpark neemt je in een (doorgaans open) vierwiel aangedreven Landrover of grotere truck mee op een 3 uur durende tocht op zoek naar wild. Het betreft een zonsondergangstocht. Eerst rijd je nog bij daglicht, maar het tweede deel van de rit wordt in het (pik)donker gemaakt, waarbij een lichtbundel wordt gebruikt om dieren aan de zijkant van de weg te spotten. De uitleg van de chauffeur is in de Engelse taal. Je maakt de avonddrive vanuit het kamp waar je overnacht. De minimum leeftijd voor een game drive is over het algemeen 8 jaar.

Begeleide bushwalk in een internationaal gezelschap

In de vroege ochtend ga je met 2 gewapende rangers en maximaal 8 personen te voet op pad.  Je treedt zo de wereld binnen waar niet de mensen maar het dieren de baas zijn. De ervaren rangers hebben een brede kennis van de flora en fauna in het betreffende gebied en vertellen vooral over het kleinere leven dat je in het park tegenkomt. Ook hier vertrek je vanuit het kamp waar je overnacht. De minimum leeftijd voor een gamewalk is 12 jaar.

Wilderness Trail

Deze module is weggelegd voor de echte avonturiers. De trail duurt 3 dagen en je vertrekt gedurende de trail elke ochtend en middag te voet vanuit een afgelegen kamp in de bush. Er zijn vaak alleen basic voorzieningen in het kamp aanwezig. Eenvoudige maaltijden worden door een kok bereid. Naast het speuren naar grotere zoogdieren staat ook in deze trails het kleinere leven in het Krugerpark centraal. Een spannende ervaring waarbij de adrenaline regelmatig kan gaan stromen! Maar waarbij je ook de echte rust van de bush ervaart en -onvergetelijk- je je in de kleine uurtjes omringd voelt door de bushgeluiden en de sterrenhemel. Alleen volwassenen kunnen in een Wilderness trail participeren.

Voor de wandelingen geldt dat je een redelijk goede conditie moet hebben. Je loopt namelijk ongeveer 10-15 km per dag door heuvelachtig terrein en het kan tijdens de wandeling aardig warm worden. Vanwege de vele doornenstruiken en alles wat kruipt zijn een lange broek en stevige wandelschoenen aan te raden.

Suggesties voor bouwstenen in het noordelijk deel van Zuid-Afrika

Naast activiteiten in het Krugerpark zelf, zijn er diverse mogelijkheden om je reis uit te breiden. Ik beperk mijn inbreng bewust tot de noordelijke wildparken van Zuid-Afrika en tot een paar activiteiten in Johannesburg. Natuurlijk kan ik je adviseren over opties om je reis uit te breiden naar andere delen van Zuid-Afrika (bij voorbeeld Kaapstad en de Tuinroute).

De Panorama route

Een route per auto vanaf Johannesburg naar Krugerpark, te maken vanuit het midden van Krugerpark of vanaf een locatie direct buiten het park. De route loopt langs de uitlopers van de noordelijke Drakensbergen. Oneindige vergezichten, afgewisseld door watervallen en de Blyde River Canyon (de op twee-na-grootste canyon van Afrika). Van diepe kloven tot panoramische vergezichten. Van goudzoekersplaatsjes tot bananen-, citrus-, mango- en notenplantages. De Panoramaroute verenigt al deze wonderen via een weg die door het landschap kronkelt en die langzaam afdaalt van de hoger gelegen gebieden naar het tropische ‘lowveld’ van Zuid-Afrika. Op weg naar een heel bijzonder natuurwonder, het Krugerpark.

Johannesburg en Pretoria/Tshwane (het regeringscentrum)

  • Bezoek aan het apartheidsmuseum: gewoon beleven en niet erover lezen. Prachtig museum, als gebouw ook, mooi ontworpen. Over wat nooit meer mag voorkomen en over vergevingsgezindheid. Zeer indrukwekkend.
  • Bezoek aan Soweto: Als je hier niet bent geweest, heb je het echte Zuid Afrika gemist!
  • Stadrondtour

Pilanesberg National Park

Met zijn 55.000 hectare is Pilanesberg National Park qua grootte het 5e park van Zuid-Afrika. Behalve de diversiteit aan wildlife, is er nog iets bijzonders aan dit National Park; het is gelegen in een van de grootste vulkanische complexen van de wereld! Dit maakt het park erg vruchtbaar, glooiend en de ideale plek voor wilde dieren die er nooit gebrek hebben aan water en voedsel. Behalve prachtige natuur en de aanwezigheid van de ‘Big 5’ kent Pilanesberg National Park een grote hoeveelheid andere dieren, waaronder cheeta’s, elanden, witte en zwarte neushoorns, gemsbokken, de zeldzame bruine hyena en wilde hond. Er vliegen ook nog eens zo’n 300 soorten vogels rond. Het Pilanesberg National Park is een van de weinige plekken in Afrika waar een bijna complete, originele fauna leeft! Het is toegestaan om zelf te rijden op de paar geasfalteerde wegen. Je kunt er ook voor kiezen om met een ranger op pad te gaan. Dan kom je ook op de vele wegen die niet geasfalteerd zijn. Verder is het leuk om het park met een ranger te voet te ontdekken, waardoor je wordt ondergedompeld in de ongerepte natuur. Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in dit park en afhankelijk van het prijskaartje en de reisperiode kunnen we samen kijken welke opties er beschikbaar zijn.

Madikwe game reserve

Madikwe Game Reserve is nummer 4 op de ranglijst van grootste game reserves in Zuid-Afrika en een van de geheimen van het land, want velen laten het links liggen. Het reservaat is 75.000 hectare groot, ligt in het noordoosten van Zuid Afrika (tegen Botswana aan) en het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte savanna’s, bosrijke stukken, rotsachtige heuvels en bergen. Het is een prachtig, nauwelijks ontdekt park in een unieke, bijna mythische omgeving. Het reservaat is malariavrij en heeft een grote rijkdom aan zoogdieren (inclusief de big 5) en 350 soorten vogels. Je krijgt hier een echte safari beleving voorgeschoteld, want je kunt Madikwe alleen met een ranger en open safarivoertuig bezoeken. Je hebt een luxe kamer die van alle gemakken is voorzien en alle maaltijden zijn goed verzorgd en inbegrepen in de prijs. Het prijskaartje is wel aan de beleving aangepast. Toch kun je als je gebruik maakt van bepaalde aanbiedingen een gedenkwaardig verblijf boeken tegen een ’redelijke’ prijs.