Een grote giraf ontmoette een familie gelukkige apen die in een dal leefde met fruitbomen. De giraf die erg lang is, begon het fruit te eten dat aan een boom zat die zo hoog was als een huis. “Alsjeblief mijnheer, eet niet al ons fruit op”, zei een van de apen in de boom. “We zouden het fijn vinden om vele soorten fruit met u te delen, als u ook met ons wilt delen”. Wat bedoel je met het woord ‘delen’?” vroeg de giraf. “Ik zal het uitleggen”, zei de aap. “Deze boom is een perenboom. De apenfamilie die naast ons woont, leeft in een sinaasappelboom. En de familie daarnaast leeft in een pruimenboom. Wij geven wat van ons fruit aan de andere families, en zij delen hun fruit op hun beurt met ons. Zo zijn we allemaal gelukkig.“ “Oh”, zei de giraf, “Dat vind ik niet erg slim. Want als je nu niet aan die andere families te geven hebt, geven ze dan nog wel iets aan jou? “ ”Natuurlijk doen ze dat”, zei de aap, “vrienden delen immers met elkaar.” ”Dat kan wel goed zijn voor jullie apen”, antwoordde de giraf, “maar dat is het niet voor mij. Ik ben het langste dier van de wereld en ik vind het belangrijk  om met mijzelf te blijven delen.” En hij ging verder met het eten van de bladeren en het fruit aan de boom.

En toen gebeurde er iets angstaanjagends. Die avond blies er een krachtige regenstorm over de vallei. Er waren overal lichtflitsen te zien en donderslagen te horen. De giraf probeerde onder de hoogste boom te schuilen. Maar terwijl hij er onder wilde stappen, sloeg de bliksem in de boom in. Een grote tak viel naar beneden en landde precies op het hoofd en de nek van de giraf. Hij werd tegen de grond geslingerd en bewoog lange tijd niet. Toen de storm eindelijk voorbij was, kwam hij langzaam weer tot zijn positieven. Er was echter inmiddels iets vreselijks gebeurd. Hij kon zijn lange nek niet meer uitstrekken. Als hij ging staan, dan hing zijn nek op de grond. Diverse apen zagen wat er was gebeurd en kwamen naar hem toe. “U bent in grote moeilijkheden, mijnheer de giraf. Hoe gaat u nu fruit en bladeren eten van de toppen van de bomen?” ”Ik weet het niet”, antwoordde de giraf. “Alsjeblieft, kunnen jullie en jullie vrienden mij misschien helpen?” ”Nee, sorry”, zei een van de apen. “We hebben bepaalde regels en een daarvan is dat we alleen delen met dieren die ook met ons willen delen.” “Maar wat moet ik dan doen?”, schreeuwde de giraf het uit. “Ik weet het niet”, zei de aap. “Maar als je honger krijgt, dan weet ik zeker dat je wel iets zult bedenken.” En de apen gingen weer terug naar hun eigen bomen.

Het duurde niet lang voordat de giraf honger kreeg. Maar wat kon hij eten? Hij zag alleen wat bosbessenstruikjes die net boven de grond uitkwamen, maar de bosbessen waren te klein om als maaltijd te dienen. Toen dacht hij opeens aan iets, net zoals de apen al voorspeld hadden. Hij pakte alle bessen op die hij kon vinden en legde ze aan de voet van de boom neer waar de apen in zaten. En hij riep: “Hey apen, kunnen we vrienden zijn? Ik heb iets lekkers om met jullie te delen!” Een aantal apen kwam naar beneden en proefde de bessen. “O, dank u mijnheer giraf, deze bessen smaken echt goed. U heeft ons heel gelukkig gemaakt!” “Goh, zei de giraf, ik heb nog nooit iemand gelukkig gemaakt, behalve mijzelf.” “Wel”, zei een van de apen, “nu weet u ook hoe het voelt om iemand anders gelukkig te maken.” En toen klommen de apen snel de boom in en wierpen ze fruit en bladeren naar beneden. Voordat hij tot tien kon tellen, was er meer voedsel op de grond aanwezig dan de giraf op kon eten.


De tijd ging voorbij en de nek van de giraf werd weer beter. Hij kon nu weer zelf de bladeren en fruit van de toppen van de bomen eten. Maar hij besloot om in de vallei te blijven en deelde daar vele maaltijden met de apen. Want delen, dat is waar het bij het  leven echt om draait!

Als je met gulheid deelt, dan komen er veel beloningen naar je toe.

Geschreven door Noël Rideau, Fables to Grow On, zie http://internetstoryclub.org/

Acht fascinerende feiten over de giraf

  1. Een giraf is met zijn gemiddelde lengte van 5 meter het langste landdier ter wereld. Zijn voeten hebben een diameter van 30 centimeter. De tong van een giraf kan wel 53 centimeter lang zijn. En ondanks hun lange nek heeft een giraf hetzelfde aantal nekwervels als een mens (7).
  2. Giraffen hebben maar 5 tot 30 minuten slaap in 24 uur nodig! Ze doen vaak alleen maar hazenslaapjes van een minuut of 2 per keer.
  3. De wetenschappelijke naam van de giraf, Giraffa Camelopardalis, komt van een oud Grieks geloof dat de giraf op een kameel leek die het vel van een luipaard (leopard) als mantel aan heeft.
  4. Als een giraf loopt, loopt hij in de telgang. Dat wil zeggen dat hij om de beurt zijn twee linkerpoten en zijn twee rechterpoten naar voren zet. In galop verzet hij telkens allebei de voorpoten en achterpoten tegelijkertijd. Hij kan wel 55 kilometer per uur halen, zij het dat hij deze snelheid maar kort kan volhouden.
  5. En jeetje, wat eten deze sujetten veel! Het grootste deel van de dag en nacht zijn ze aan het eten. Ze kunnen wel 45 kilo aan bladeren en twijgjes naar binnen werken! Ze drinken echter weinig. Dat komt omdat ze het meeste water binnekrijgen door het eten van balderen. ZE hoeven maar eens in een paar dagen te drinken.
  6. Als bescherming tegen de doorns van bomen en tegen stof, hebben giraffen oogleden met lange wimpers. Ook kunnen ze de ogen apart van elkaar sluiten. Als er zand of stof van één kant in komt, kunnen ze dat oog sluiten en het andere openhouden. Ook hun neusgaten kunnen ze sluiten met behulp van spiertjes.
  7. Door hun vreemde vorm hebben giraffen een zeer gespecialiseerd hartvatensysteem. Ze hebben een enorm groot hart van wel 60 centimeter lang. Dit hart weegt zo’n 12 kilo (ter vergelijking: een menselijk hart weegt tussen de 21/2 en 4 kilo). Het vatensysteem heeft verder een eenrichtingverkeer systeem van kleppen. Daardoor komt er geen overmatige hoeveelheid bloed naar de hersenen als hij zich voorover buigt om te drinken.
  8. Mannetjes en vrouwtjes giraffen eten van andere delen van dezelfde boom. Dit om te voorkomen dat er strijd komt tussen hen.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

FEED-FORWARD