Baviaan neemt altijd een paraplu met hem mee om hem tegen de regen te beschermen. Op een dag is hij aan zijn dagelijkse wandeling door de bush bezig. Hij hoopt het plezier van een zonnige dag te mogen ervaren. Edoch, hij vecht met zijn paraplu die hij bij zich heeft omdat die niet dicht wil gaan. Na een kort gedeelte van zijn wandeling te hebben afgelegd, komt hij zijn vriend, de vervet (blauwaap) tegen.

De vervet vraag hem: ’mijn beste vriend. Gek zeg, dat jij een paraplu opgezet hebt met dit mooie weer. Zo kan je toch de warmte van de schitterende zon niet voelen? ’Baviaan geeft hem gelijk: ik vind het heel vervelend, mijn paraplu is kapot en ik wil ook niet zonder lopen voor het geval dat het gaat regenen. Ik zou inderdaad heel graag de zon op mijn huid voelen. Ik heb dus een probleem?’

De vervet zegt dat hij een eenvoudige oplossing voor dit probleem heeft. ‘Je hoeft slechts enkele gaten in de stof van de paraplu te maken. Dan kan je de zon ziet en zal die ook op je bast schijnen’. ‘Wat een geweldig idee zeg’, zegt Baviaan, ík dank u hier heel hartelijk voor!’. Zonder dralen rent baviaan naar huis. Hij pakt een grote schaar en snijdt een aantal gaten in de bovenkant van de paraplu. Als hij terugkeert naar de plek waar vervet nog steeds zit, zegt hij ‘Eindelijk kan ik die heerlijke warmte van de zon voelen’, wat is dat geweldig!’.

Spoedig verdwijnt echter de zon achter een paar wolken. Eerst vallen er een paar spatjes regen…. En dan begin het echt te plenzen. De regen valt door alle gaten in de paraplu en in een paar minuten is de arme baviaan doorweekt tot op het bot.

De moraal van dit verhaal: advies van vrienden is net als het weer. Soms is de raad en goed en soms is die slecht!

Bron: A character education lesson in the Library by Ms. A.E. Blas / fables by Arnold Lobel.

Acht fascinerende feiten over bavianen en vervets

  1. Bavianen hebben een hele range van geluiden om met elkaar te communiceren Het zijn er meer dan 30, met inbegrip van grommen en geschreeuw. Daarnaast hebben ze een overvloed van niet-vocale gebaren, zoals schouderophalend en het smakken met de lippen. Vervets maken ongeveer 36 verschillende geluiden, waaronder aparte alarmgeluiden voor verschillende situaties. Als een individu een alar oproep voor een inkomende adelaar maakt, blijkt dat de andere apen omhoog kijken, terwijl een alarmoproep voor een luipaard maakt dat ze in de bomen gaan kijken. Uniek is ook dat moeders de call van hun zuigeling kunnen herkennen.
  2. In tegenstelling tot de meeste apen verblijven bavianen overdag vooral op de grond. Wel eten ze de bladeren van bomen en slapen ze in bomen of op rotsen waar ze veilig zijn tegen roofdieren. De vervet is het grootste deel van de tijd in de veiligheid van de bomen te vinden. En hoewel hij soms ook naar voedselen water zoekt op de grond zal hij zelden meer dan 400 meter van de bomen verwijderd zijn. Dit opdat hij makkelijk kan ontsnappen aan aanvallers. Een vervet kan overigens ook zwemmen!
  3. Bavianen zijn sociale dieren die leven in grote groepen die zeer verschillend in omvang zijn. Ze kunnen wel een paar honderd leden omvatten en worden geleid door een dominant mannetje. Een bavianengroep bestaat uit mannetjes en vrouwtjes die een sterke band hebben doordat ze samen fourageren, slapen en elkaar vlooien. Gedurende de dag verdelen zij zich in kleinere groepen van 4 of 5 vrouwtjes en jonge beesten. De vervet leeft in troepen van zo’n 40-80 beesten en bestaan meestal uit uit volwassen vrouwtjes en hun nakomelingen. Mannetjes dwalen tussen verschillende troepen.
  4. De hierarchie bij de mannetjes baviaan wordt gewoonlijk bepaald door leeftijd en grootte. De hierarchie bij de vrouwtjes wordt bepaald door de status in de groep van de moeder. De sociale hiërarchie in vervet troepen is zeer strik: de status van een jongere (van geboorte af aan)  in een troep wordt bepaald door de status van zijn moeder.
  5. Bavianen in gevangenschap kunnen wel 45 jaar oud worden, terwijl in het wild hun levensverwachting ongeveer 30 jaar is. Vervets worden zo’n 12 jaar oud in het wild en kunnen wel 24 jaar oud worden in de gevangenschap.
  6. Bavianen kunnen het hele jaar zwanger worden. Vervets baren hun jongen meestal tussen april tot juni.
  7. Zowel Bavianen als vervets zijn omnivoor, wat betekent dat ze zowel plantaardige materie eten als andere dieren om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Ze eten beide een grote variëteit aan plantaardig materiaal (bladeren, zaden,vruchten, bloemen) en vullen hun dieet aan met eieren, insecten, vogels, en kleine dieren.
  8. In Zuid Afrika wordt de vervet wordt ook wel ‘Blou Ape’ genoemd, wat ‘ blauwe aap ‘ betekent. Ze heten zo omdat het mannetje een helder blauw achterste heeft. En daarmee is het onderscheid tussen de mannetjes en vrouwtjes niet te missen!
FEED-FORWARD